Az 5 +1 kedvenc oldalam ‘képvadászatra’

Nagyon nem mindegy, milyen képeket használunk! És ez nem csak a kép tartalmára és minőségére vonatkozik, hanem a származására is! Olyan fotókat, illusztrációkat, grafikákat használni, amelyek jogvédettek, illetve amelyek felhasználására nem kaptunk engedélyt az alkotótól, súlyos anyagi következményekkel jár! Ezért aztán fontos kérdés, hogy a képvadászat milyen platformon zajlik!

Erre a problémára születtek megoldásként az úgynevezett „stock fotók”, amelyek pontosan ilyen kereskedelmi felhasználásra készültek el. Ezek között sok a fizetős, de amelyik nem, annak a minősége minimum megkérdőjelezhető volt, régebben legalábbis. Manapság már azonban a stock fotókkal nincs ilyen baj (illetve egész másféle gondok vannak velük). Itt találsz cikket a weboldalon felhasznált képek feltételeiről.
De ma már ez nem probléma! Most már léteznek jó minőségű ingyenes képek is, csak tudni kell őket hol keresni! Alább az öt kedvencemet sorolom fel, plusz egy ráadást 😉 Nem utolsósorban ihletgyűjtőnek is jók ezek az oldalak, arról már nem is szólva, hogy olykor-olykor lenyűgöző felvételeket és fantasztikus grafikákat lehet ezeken a weboldalakon találni.

1. Pexels

Széles választék és gyönyörű szép fotók! Abszolút kedvenc, néha csak úgy nézelődni is felmegyek rá 🙂

2. Pixabay

Fotók, illusztrációk, vektoros grafikák, van itt minden! A kisebb felbontású képek regisztráció nélkül is elérhetőek, a nagy felbontáshoz regisztráció szükséges.


3. Pxhere

A Pxhere az egyik legszélesebb, legigényesebb választékkal rendelkező free stock photo oldal. Bátran ajánlom böngészésre!

4. Freepik

Szintén jó minőségű fotók, ábrák, vektorgrafikák találhatóak itt, de az adott képnél mindig érdemes tájékozódni, hogy milyen licensz vonatkozik rá, mivel sajnos a kereső csak kulcsszavak alapján keres.

5. Stocksnap

Szintén gyönyörű fotók széles palettán! Az alkotót illik megjeleníteni itt is egy rövid kódban!

+1 Iconfinder

Íme egy kakukktojás, ahol nem fotókat, hanem különböző ikonokat lehet letölteni. Jól jön, ha egy kis frissítésre van szükség ezen a téren!

Nos, ha legközelebb egy-egy kreatív feladat előtt kell egy kis ihlető segítség, már tudod, melyik oldalakon a legjobb a képvadászat! 😉