designer szótár

Designer szótár

Mint ahogy minden szakmának, úgy a grafikusoknak és a webdesignereknek is vannak bizonyos szakkifejezései. Ezeket mi ugyanolyan természetességgel használjuk és értjük, mint bármely más, általános szót, és ez így is van rendjén, hiszen ez a dolgunk. Viszont éppen ezért fordul elő gyakran az is, hogy a kívülálló számára már-már klingonnak hat a beszélgetés 😀 De legalábbis gyakran előfordul, hogy a tervező és az ügyfél mintha nem egy nyelvet beszélne. Ezért úgy gondoltam, ma felnyalábolok néhány ilyen kifejezést és magyarázatot fűzök hozzájuk. Mint egy egyfajta designer szótár 😊 Lássuk is!

Árvíztűrő

Azt jelöljük vele, hogy az adott betűkészlet rendelkezik-e a magyar nyelvben használt karakterekkel. Az „árvíztűrő tükörfúrógép” kifejezésből született, ami a grafikusok tesztszövege arra, hogy kiszűrjék az alkalmatlan betűtípusokat (hiszen értelemszerűen nem lehet magyar szöveget írni egy olyan betűkészlettel, ami nem tartalmaz ékezetes karaktereket. Erről bővebb infót itt találsz.

Betűcsalád

Egy betűtípus (például az Arial) összes változata: normál, félkövér, dőlt, félkövér dőlt, stb. Vannak azonban további változatok is, például Light, Extra Light, Extra Bold, Narrow.

Betűkészlet

Egy betűtípus, például az Arial egyik változatának (dőltnek, félkövérnek, stb ) az összes karaktere.

Betűtípus

Egységes grafikai stílusban megtervezett ABC (például Arial, vagy Times New Roman).

sans serif

Olyan betűtípus, ami „talpatlan”, tehát a betűk széleinél nincsen szélesítés. Képernyőn kényelmesebb olvasni, ellenben papíron fárasztóbb a szemnek. Az Arial például egy széles körben ismert sans serif betűkészlet.

serif

Talpas betűtípus: a betűk széleinél szélesített, így olyan, mintha lábakon állna. Innen ered a „talpas” és „talpatlan” kifejezés. Nyomtatott formában kényelmesebb olvasni, mert jobban vezeti az ember szemét a sorokon. Képernyőn azonban nem megfelelő felhasználás esetén fárasztóbb lehet az olvasása. Széles körben ismert serif betűkészlet például a Times New Roman.

görbézés, görbézett betűtípus:

A grafikai programok lehetőséget adnak a grafikai tervben használt betűk görbézésére, ami azt jelenti, hogy a görbézett betűk onnantól nem betűként, hanem alakzatként fognak viselkedni (mint egy négyzet, háromszög, vagy bármilyen egyéb alakzat). Erre azért van szükség, mert a görbézett betű már nem módosul többé. Nem lehet már átírni és nem lehet rajta betűtípust változtatni, hiszen a görbézett betű már nem betű-tehát bármilyen felületen megnyitva ugyanolyan lesz. Ha egy betű nem görbézett, akkor ha a számítógép, amin az adott grafikai anyagot megnyitják, nem rendelkezik a tervben használt betűtípussal, akkor a gép be fogja helyettesíteni egy, az adott gépen rendelkező másik betűtípussal, ami a teljes grafikai terv szétesését eredményezheti. Ezért ezt megelőzendő, a végleges, módosítani már nem kívánt szöveges elemeket legörbézzük.

vektoros grafika, alakzat

Olyan képalkotás, ami nem pixeleket, hanem bizonyos matematikai képleteket használ. A vektoros alakzat pontokból és a pontokat összekötő vonalakból áll. Az ívek szabályozásához pedig kis „iránykarokat”, azaz vektorokat használ, amelyek a ponton áthaladó vonal ívét, meredekségét és irányát befolyásolják. Innen az elnevezés.

színmód

Egy bizonyos módszer szerinti színkeverési elv. A különböző színmódok színtartománya és felhasználási helye, módja eltérő, ezért a megfelelő színmód használata kulcsfontosság a tervezés során. Erről bővebben itt is olvashatsz.

RGB

A monitorok és képernyők által használt színkeverési mód. Az angol Red, Green és Blue (vörös, zöld, kék) szavak kezdőbetűíből álló mozaikszó. Az RGB színmód ezen három szín keveréséből állítja elő az összes színt, amit a képernyőn látunk. Fényszíneket jelöl, így az RGB színek nyomdában nem állíthatók elő.

CMYK

A nyomdászatban használt színkeverési mód. az angol Cyan, Magenta, Yellow, blacK (ciánkék, magenta, citromsárga, fekete) szavak betűiből álló mozaikszó (a „B” már a blue-t, azaz kéket jelöli, így a könnyebb megkülönböztethetőség végett a „black” szó utolsó betűje, a K a feketét jelöli ebben az elnevezésben). Valójában a feketére nincs feltétlenül szükség, mert a ciánkék, magenta és citromsárga önmagában teljesen le tudná fedni a teljes CMYK színteret. Ez azonban nem lenne gazdaságos, mert így rengeteg festéket kellene felhasználni a sötétebb színekhez. Így praktikus okokból került hozzá a fekete.

White space

A konkrét grafikai elemeket körülvevő üres (nem felhasználatlan!) tér. A white space ugyanúgy a grafikai terv része, mint a konkrétan kialakított designelemek és a tartalmi elemek, hiszen ezeknek a megfelelő használata gondoskodik arról, hogy az elkészült anyag vonzza és vezesse a figyelmet, kellemes legyen ránézni és rendezett benyomást keltsen.

Folytatása következzen?

Nos, így elsőre ennyi lett volna. Nektek hogy tetszik a designer szótár? 😊 Ha van még olyan kifejezés, amire kíváncsiak lennétek, írjátok meg! Ötleteim nekem is vannak még, szóval várhatóan lesz még hasonló blogcikk, ha érdekel titeket 🙂