domainról és tárhelyről

Domainről és tárhelyről

Az egyik legfontosabb dolog, ami a weboldalt meghatározza, az a név, amin keresztül az oldal elérhető. Ezt a nevet hívjuk domain-nek. És bár a domainek esetében a technikai lehetőségek száma kvázi végtelen, mégsem mindegy, hogy mit választunk. Mai cikkemben elmondom, mit érdemes tudni a domainről és a tárhelyről, melyiket hogyan érdemes kiválasztani.

Hogyan működik ez az egész?

Ahhoz, hogy lehessen egy látogatható weboldalad, két dolog szükséges: kell egy szerver, amelyen a weboldal maga tárolódik. Az ilyen szervereken levő szabad kapacitásokat értékesítik a tárhelyszolgáltatók. És kell egy név is, amelyen keresztül a böngésző eléri az adott tárhelyen csücsülő weboldalt. Ez a domain. Amikor bármilyen weboldal címét beütöd a böngészőbe, a böngésző a domain címen keresztül csatlakozik a szerverhez, amin az adott weboldal adatai találhatók, és ezeket az adatokat beolvasva töltődik be a weboldal.

Tehát, amikor egy új weboldal elkészítéséről van szó, a weblap tervezése mellett mindenképpen szükség lesz egy tárhelyre és legalább egy domain-re. Egy tárhelyhez több domainnév is tartozhat, és célszerű is nem csak egyet venni -ezt bővebben kifejtem később. A tárhelyszolgáltatóknál természetesen a tárhely mellett meg lehet vásárolni a domaint is. Praktikus is így tenni, mert meglehetősen macerás, ha a tárhely és a domain két külön szolgáltatónál vannak. Ha vásárolsz egy tárhelyet és domain-t, akkor az nem örökre szól. Éves viszonylatban lehet őket lefoglalni, így, ha valamiért elmúlik az aktualitása, felmondhatók.

Milyen a jó tárhely?

Nos, először is, mindig elérhető. Sajnos sok olyan, kevésbé jó tárhelyszolgáltató van, ahol gyakoriak a kisebb-nagyobb malőrök, és a weboldalak ilyenkor ideig-óráig elérhetetlenné válnak. Mondanom sem kell, hogy ez minden, csak nem optimális. A jó tárhelyszolgáltatónál továbbá segítőkészek az ügyintézők, hiszen tudják, hogy a legtöbb ember nincsen nagyon otthon ebben a témában.

A jó tárhelyhez mindenképpen jár SSL/TSL titkosító protokoll! Ez kulcsfontosságú az adatvédelem szempontjából, így semmiképp sem szabad nélküle tárhelyet vásárolni!

Fontos még az adott tárhely mérete. Nem érdemes túl kicsi csomagot vásárolni. Biztos tapasztaltad már, hogy ha a számítógépeden nincs elég szabad hely, akkor mindent sokkal tovább tart megcsinálnia. A tárhelyeknél ugyanez a helyzet. Arra pedig semmi szükséged nincs, hogy a weboldalad alig férjen el a tárhelyén (ha egyáltalán), és ezért belassuljon és kvázi használhatatlan legyen. Így nyilván a majdani weboldal méretétől függ, hogy mekkora kapacitásra lesz szükséged. Egy egyoldalas bemutatkozó oldalnál messze több helyet foglal egy 8-10, tartalmas aloldallal rendelkező honlap, és még annál is sokkal több hely kell egy 2000+ termékes webshopnak. Így, ha te intézed magadnak a tárhelyet, mindenképpen konzultálj a weboldalad készítőjével!

Mennyibe kerül?

A tárhelyek díjazása főleg a mérete lesz a mérvadó, no meg az egyéb extra szolgáltatások, amik a díjcsomaggal együtt járnak. Általában kb. 15 000 Ft -nál kezdődik egy megfelelő minőségű szolgáltatás egy évre egy megfelelő méretű tárhelyen, és a szükséges kapacitástól függően kúszhat feljebb az ár.

Milyen a jó domain?

A legfontosabb az egyszerűség és a megjegyezhetőség. A domain az a név és az a cím, amelyről a weboldaladat azonosítják és elérik, így értelemszerűen fontos, hogy könnyű legyen emlékezni rá. A rövidebb szavakat, kifejezéseket pedig egyszerűbb felidézni (és begépelni is -igen, még ez is számít), így praktikus a domain-t nem túlnyújtani, mint a rétestésztát.

Fontos továbbá, hogy ne legyen összekeverhető más, hasonló domainekkel. Ezt hadd illusztráljam egy példával: tegyük fel, létezik egy ’rovarirtas.hu’, egy ’rovarirtas.com’, egy ’rovarirto.hu” és egy ’rovar-irto.hu’. Ezeket mind különálló cég működteti. Vajon mennyire jó ez a helyzet ezeknek cégnek? Hát semennyire. Ha a mezei felhasználó elgépeli, vagy elfelejti a pontos írásmódot és kifejezést, máris a konkurensek weboldalán találja magát. Arra, amelyik a leginkább adja magát, könnyebben emlékeznek az emberek, így „elszívja” a többi elől a klienseket a domainnevek túlzott hasonlósága miatt. (Itt tudod ellenőrizni az egyes domainek tulajdonosait.)

Ha ehhez a helyzethez hozzáadjuk azt is, hogy az egyik weboldalt egy csaló üzemelteti, aki arra játszik, hogy az ügyfelektől előre elkéri a pénzt, majd felszívódik, az vajon mennyit árthat a többi cég renoméjának? Sajnos ez egy nagyon is létező csalási forma, aminek az átlagfelhasználó simán bedől. Olyan, nem túl kedves emberek is léteznek, akik az 1db létező domain mindenféle verzióját lefoglalják, majd ezeket sokszoros áron „kínálják” eladásra az „eredeti” domain tulajdonosának, vagy egyenesen meg is zsarolják, hogy vegye meg.

Éppen ezért domainnévből célszerű nem csak egyet venni. Magyarország területén a .hu-s végződés adja magát leginkább. Viszont a .com megvásárlása is mindenképp ajánlott, illetve a másik két legnépszerűbb végződést, a .net-et és a .eu-t is érdemes lehet megfontolni. Illetve, amennyiben a domainünk nem csak egy szóból állna, vagy többféle írásmódja is van, akkor az írásmódokra és a kötőjellel elválasztott domain verziókra is érdemes gondolni.

Mennyibe kerül?

A domainek esetében az árat a különböző végződések szabják meg. Egy teljesen egyszerű, mezei .hu-s végződés 1500-2000 Ft-ba kerül egy évre, a .com-os végződés 5000 Ft körül mozog, de természetesen még rengeteg féle verzió van. Minél extrább, annál drágább – értelemszerűen.

Egy szó, mint száz…

Bár van bőven mire odafigyelni, a tárhely és domain vásárlása korántsem ördöngösség és ezen néhány szabály betartásával nem lehet mellélőni -legalábbis igen nehéz 😊. Természetesen amennyiben mégis úgy érzed, hogy ezzel inkább nem kísérleteznél, a weboldalad készítője biztosan fog tudni segíteni neked abban, hogy jó döntést hozz.