Logó „kisokos”

Lássuk, mit ír a Wikipédia: „A logó egy cég, szervezet, áru vagy szolgáltatás azonosítására szolgáló egyedi, jól felismerhető jel. A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés megkönnyíti a tájékozódást a piac szereplői között. „

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nos, röviden és tömören azt, hogy a logó, bár nagyon sokféle lehet, bizonyos kritériumoknak mindenképp meg kell feleljen. Alább néhány pontban végignézzük, mitől lesz egy logó jó.

1. Egyszerű

Muszáj annak lennie, hiszen meg kell jelenjen milliónyi típusú, méretű, (esetleg színű) területen is, és mindegyiken tudnia kell jól mutatni. Ugyanúgy egy tollon, vagy névjegykártyán, mint molinón, vagy óriásplakáton. Mindemellett egyszerű, könnyen felismerhető és olvasható kell, hogy legyen, már amennyiben tartalmaz betűket.
apple logo

2. Felismerhető és könnyen megjegyezhető

Ez két pont az egyszerűséggel kézen fogva jár, átalában ami egyszerű, azt hamar meg tudjuk jegyezni és könnyedén fel is idézzük. A marketink szempontjából az az ideális, ha a cég könnyen felismerhető a logóról, és jól beazonosítható már az embléma alapján.

3. Vektoros

Ez talán kicsit kínainak tűnhet, (bővebben a témáról már írtam itt), így most csak egy mondatban foglalom össze: A vektorgrafika olyan számítógépes grafikai az eljárás, melynek nem képpontok szolgálnak alapjául, hanem geometriai alakzatok és görbék. Ez az oka annak, hogy ugyanolyan tűpontosak kis és nagy méretben is, hiszen a képpontok (pixelek) fix méretével ellentétben itt matematikai képletek alkotják az alakzatokat, amelyek mérettől függetlenül működnek. Az ilyen grafikával készült logó (megfelelő formátumban kimentve!) nem raszteresedik el, nem lesz „kockás” nagyításkor és nem mosódik el, ha kicsinyítik. Ezért nem szabad logót Photoshop-ban tervezni, hiszen, bár valóban nagyszerű program, alapvetően pixelgrafikus és nem erre van kitalálva.
ilkrea-logo

4. Időtálló

Nagyon vonzó lehet a gondolat, hogy logónkat az éppen aktuális trendek szerint készíttessük el, azonban van ennek egy nagy hátránya: A trendek amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan mennek is. Ráadásul előfordul, hogy néhány trend nemes egyszerűséggel csak szemet huny a logótervezés fontosabb kritériumai felett (pl. egyszerűség), így könnyen előfordulhat, hogy lesz egy maximum 1-2 éves „szavatossági idővel” ellátott logónk, ami valószínűleg nem is volt egy olcsó mulatság, aztán gyakorlatilag vagy újra kell tervezni, vagy muszáj tudomásul vennünk, hogy a brandünk design-ja az idő előrehaladtával egyre inkább az „elavult” kategóriába fog tartozni.

5. Figyelemfelkeltő

A jó logó magára vonzza a tekintetet. Kiugrik a környezetéből és felhívja magára az emberek figyelmét. Ezt sokféle eszközzel el lehet érni, a színhasználattól kezdve a formán át a jól megválasztott tipográfiáig. Nem hivalkodó azonban, nem azzal tűnik ki, hogy felvonultatja magában a szivárvány összes árnyalatát és megannyi formát, hanem épp ellenkezőleg. Visszafogottságában rejlik az ereje.

Milyen tehát a jó logó? Rendkívül sokféle, az biztos, hiszen mindig az adott cég által sugárzott képnek és arculatnak kell megfelelnie. De összességében mégis elmondható: A jó logó „egyben van”. Egyszerű és könnyen megjegyezhető, felismerhető bárhol és mégis kitűnik a sokaságból.