wordpress-img

Mi az a WordPress?

Ahogy azt már láthattad, nem csak a honlapok látványtervét alakítom ki, de WordPress oldalak elkészítésével is foglalkozom. De mi az a WordPress pontosan, és miért jó? A mai cikkben erről olvashatsz egy rövid áttekintést.

Tehát akkor…

A WordPress egy olyan tartalomkezelő rendszer, aminek segítségével honlapokat lehet készíteni komolyabb programozói ismeretek nélkül is. Abban segít, hogy ne kelljen mindent a tervezőnek elkészíteni és leprogramozni, hanem a megfelelő alapok már előre le vannak fektetve és jól működnek. Rendkívül sokoldalúan szabható személyre, így rengeteg honlaptulajdonosnak lehet segítségére abban, hogy jól kinéző és jól funkcionáló weboldalt üzemeltethessen.

Hogyan működik?

Hogy biztosan érthető legyen, kezdjük talán a legelejéről, mindennek az alapjával.

Ahhoz, hogy egy honlap megjelenjen a monitorodon, vagy telefonodon, feltétlenül kell lennie valahol a világban egy 0-24-ben az internetre kapcsolt számítógépnek. Ezen a számítógépen pedig rajta kell legyen minden anyag és fájl, amely a weboldalt alkotja. Képek, szövegek, és még más egyéb fájlok, amik az oldal stuktúráját és működését írják elő. Ezeket mindet programozók fejlesztették és írták meg, legyen szó akármilyen egyszerű oldalról, ami sem anyagilag, sem a gyorsaság tekintetében nem volt túl optimális, de hát más megoldás nem nagyon volt (egy egyedi forráskóddal rendelkező, valóban jól működő CMS-t kiépíteni sok millió forint és hosszú hónapok kemény munkája ma is).

A programozók azonban kitaláltak egy klassz megoldást: olyan programokat fejlesztettek, amik ezt a bonyolult háttérmunkát elvégzik az ember helyett, és sokat tudó honlapot lehet velük készíteni bármilyen programozói tudás nélkül. Ez az úgynevezett content management system (CMS), azaz magyarul tartalomkészítő rendszer.
Természetesen nem csak egy ilyen létezik, hanem rengeteg, igen széles minőségi spektrumon. Ilyen rendszer a WordPress, ami minőségét tekintve az egyik legjobb, ráadásul teljesen ingyenes.

Tényleg ennyi az egész? Akkor ez nekem is menne…

Kívülről ez egyszerűen hangzik, de attól ez még nem feltétlenül igaz. Minél inkább változtat az ember az „alap” sémákon és funkciókon, minél inkább szeretné személyre szabni, annál inkább könnyű furcsaságokba, hibákba belefutni, amelyeknek megoldásához már igenis kell a szakértőbb szem. A WordPress, mint minden webmotor, kódsorok halmazából áll. Ezek összeakadhatnak, kiolthatják egymást, vagy az is lehet, hogy néha egész egyszerűen csak valamiért nem működnek. Ezért az igazán fontos igazításokhoz és változtatásokhoz (amelyek sokszor a sikeres honlaphoz elengedhetetlenek) már kell a programozói ismeret, mert nem lehet kattintgatással megoldani a feladatot. Plusz az sem árt, ha az oldal készítője némileg tisztában van a weboldalak működésének logikájával, határaival, lehetőségeivel is.

Miért jó a WordPress?

A WordPress egy blog motornak indult. Azaz az eredeti cél az volt, hogy ha valaki blogot akar írni, akkor azt könnyen tehesse. De ez a „blogmotor” valójában többre képes, mint a magyar piacon akár pénzért elérhető CMS-ek java része. Milyen előnyökkel bír még?

  • Teljesen ingyenes. Bármikor letölthető, és szabadon használható.
  • Felhasználóbarát. Bár nyilván meg kell vele kicsit ismerkedni, az adminisztrációs felülete egyszerű, logikusan felépített és jól kezelhető. Pár kattintással megoldható benne minden.
  • Folyamatosan fejlesztik. Kb. havonta jelennek meg újabb és újabb verziók, amik szintén ingyen letölthetők. Ez manapság, mikor az internettel együtt a kibertámadások is virágkorukat élik, különösen hasznos.
  • Magyar nyelvű. Nem szükséges hozzá nyelvtudás, hiszen magyar nyelven is elérhető. (Bár, mint tudjuk, az angoltudás sosem árt. Hiba esetén könnyebben találsz megoldást, ha angolul keresed.)
  • Keresőoptimalizált. Tehát komolyabb munka nélkül, egyszerűen elérheted azt, hogy a honlapod a Google-ben jó helyre kerüljön a találatok között. Ha emellett még fordítasz némi külön figyelmet is a SEO-ra, garantáltan nyert ügyed van!
  • Sok sablon és bővítmény Ingyenes és fizetős lehetőségek ezrei segítenek a honlapot minél inkább a saját képedre alakítani. Természetesen csínján kell velük bánni, felelőtlen használatuk azért jókora galibát okozhat.
  • Nyílt forráskódú. Ez azt jelenti, hogy szabadon belenyúlhatsz a saját honlapod működésébe (amennyiben tudod, hogyan kell), és testre szabhatod olyan módon, ahogy bővítményekkel és sablonokkal nem lehetne. Az eredmény egy WordPress-en alapuló, de teljesen egyénre szabott honlap és ez az, amit én is csinálok 🙂

A WordPress univerzális: használható blognak, céges és személyes honlapokhoz, kitűnő portfolio oldalnak, webáruháznak és egyedi igényekhez is teljesen jól igazítható. Van még kérdés? 🙂